Wielkanoc to jedna z wielu religijnych i społecznych tradycji wspólnych dla Libanu i Polski. To czas modlitwy, odwiedzania rodziny (może poza tym rokiem…) i słodkich wypieków, spośród których najpopularniejsze są libańskie ciasteczka maamoul.
Możecie nie wiedzieć, że w Libanie Wielkanoc obchodzona jest dwukrotnie: najpierw z katolikami, a następnie z wyznawcami prawosławia. Libańskie rodziny pieką Maamoul jako część tradycji wielkanocnych, Druzowie dla uczczenia święta Adha, a muzułmanie na Eid al-Fitr.
Pierwszym skojarzeniem z maamoul jest dom – może dlatego, że pieczenie maamoul to zajęcie dla całej rodziny. Babcia wraz ze swoimi dorosłymi dziećmi zbierają się by wspólnie przygotować te libańskie ciasteczka. Rodziny i znajomi odwiedzają się wzajemnie by posmakować efektów swojej pracy, porównać smaki i upewnić się, że to właśnie ich smakuje najlepiej! Delikatne, nadziewane pistacjami, orzechami włoskimi lub daktylami. Szczerze, nie spotkałam nikogo komu by nie smakowały.
W Polsce degustacja maamoul po domach może być raczej trudna do wykonania dlatego mamy dla was gotowy przepis. Michał, który musiał wyjechać z Libanu wcześniej niż planował w związku z pandemią koronawirusa (szczegóły o tym wkrótce), wykorzystał kwarantannę do poznania libańskiej kuchni także od tej praktycznej strony, a jego pierwsze maamoul przeszły najśmielsze oczekiwania!
Poniżej przepis na wersję z pistacjami/orzechami włoskimi, jeśli spróbujecie to dajcie znać jak wyszło!
Do wypieku maamoul będą potrzebne:
- Semolina 500g
- Masło 250g
- Woda z kwiatu pomarańczy
- Woda różana
- Cukier 200g
- Forma do nadania ciastkom kształtu.
Jeśli któregoś ze składników wam brakuje możecie zamówić je online np tutaj: allegro.pl/uzytkownik/dubaifood
PRZEPIS
- Do miski wrzuć 500g semoliny, dodaj 250g roztopionego masła oraz po 4 łyżki stołowe wody z kwiatu pomarańczy oraz wody różanej. Zamieszaj wszystko drewnianą szpatułką, a następnie ugniataj przez kilka minut. Nie martw się, że ciasto jest nieco kruche – takie ma być. Wyrobione ciasto odłóż pod przykryciem na 2h.
- W międzyczasie w osobnej misce przygotuj nadzienie – 200g posiekanych drobno orzechów włoskich lub pistacji, 200g cukru oraz 3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy zmieszaj razem do uzyskania jednolitej konsystencji i roztopienia cukru.
- Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie kawałki, zrób kuleczki, a następnie formuj je kciukiem w kształt niewielkiego stożka. Do środka włóż trochę nadzienia, zamknij od góry i wciśnij w formę do maamoul delikatnie ugniatając. Uderz formą w stół, a pięknie uformowane ciastko wyleci na blat.
- Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym masłem.
- Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut.
- Po wyjęciu odczekaj kilka minut aż ciastka ostygną, posyp cukrem pudrem wedle uznania i gotowe! Twoje pierwsze libańskie ciasteczka maamoul! Smacznego!
Sprawdźcie nasze pozostałe posty tutaj: Blog Libantravel