fbpx
Kolaż z daniami kuchni libańskiej

Libańska kuchnia – najważniejsze potrawy

Zróżnicowane dziedzictwo kulturowe Libanu ma swoje odzwierciedlenie  także w lokalnej kuchni. Szeroka gama potraw wywodzi się z różnych cywilizacji i jest jedną z odmian kuchni lewantynskiej, która dominuje w Libanie, Syrii, Palestynie i Jordanii.

Libańska kuchnia jest zdrowa i niezwykle różnorodna: poza świeżymi sałatkami oraz tradycyjnymi potrawami mięsnymi (Libańczycy mają nawet swój tatar!) mamy szeroki wachlarz potraw wegetariańskich oraz wegańskich. Każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego.  

Chociaż łatwo jest złapać szybką shawarmę (prawdziwy kebab, koniecznie z sosem czosnkowym!)  lub falafel ze stoiska z fast foodami, tradycyjne libańskie posiłki podawane są jako wspólne talerze, którymi nalezy się dzielić. Dzięki temu możecie się cieszyć  wieloma potrawami na raz! Przed podaniem głównych dań na stole umieszcza się również kolekcję „przystawek” (mezza), w tym talerze hummusu czy baba ghanoush. 

Poniżej znajdziecie listę wybranych przez nas potraw, które koniecznie należy spróbować. Pamiętajcie, że to tylko wstęp do kulinarnej uczty, która czeka was po przylocie do Bejrutu! Jeszcze się nie zdażyło, by nasze grupy wyjeżdżały niezadowolone z posiłków!

Dania wegańskie
  • Hendbe wBasal (Hindbeh)  – Gorzkie liście mniszka pocięte, przysmażone saute i podane z karmelizowaną cebulą. Możecie je także skropić z wierzchu sokiem z cytryny a nawet pokroić cytrynę w ćwiartki i zjadać do tego dania razem ze skórką! 
  • Tabboule – Sałatka, w której króluje pietruszka, a wraz z nią pomidory, cebula, liście mięty i kasza bulgur. Kluczem do jej poprawnego wykonania jest to by pokroić warzywa tak drobno jak to możliwe. Kiedyś umiejętność drobnego krojenia pietruszki była ważną cechą każdej libańskiej gospodyni!
  • Wara' Enab (wegańskie „gołąbki”) – Zrolowane liście winogron faszerowane mieszanką ryżu, pomidorów i liści mięty. Te libańskie “gołąbki” układa się jeden na drugim w garnku i gotuje z gorącą wodą i oliwą z oliwek. Popularna przystawka!
  • Smażony kalafior z bakłażanem – Danie tak proste jak na to wskazuje nazwa. Warzywa są często podawane z sosami: Tarator (sos na bazie pasty tahini) oraz kwaśnym jogurtem.
  • Foul (Bób) – To wyjątkowe danie śniadaniowe / lunchowe przywieźli w te rejony Egipcjanie w latach 30’ XIX wieku. Oczywiście Libańczycy nieco je zmodyfikowali dodając oliwę z oliwek.. Bób jest porządnie zagotowany (najczęściej jest kupowany w puszkach, by uniknąć gotowania) i “podziabdziany” widelcem (to taka pół-pasta), a następnie doprawiony czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość jest polana wspomnianą oliwą, a jako dodatek na osobnym talerzu podaje się świeże warzywa. Foul można jeść zanurzając w nim świeży, ciepły chleb lub używać cebuli jako… łyżeczki!
  • Hummus i Baba Ghanoush – Hummus to dip z ciecierzycy: tłuczona ciecierzyca zmieszana z pastą tahini oraz przyprawą czosnkowo-cytrynową. W Baba ghanoush zamiast ciecierzycy mamy puree z  bakłażana. 
  • Fattoush – Fenomenalna letnia sałatka, którą Libańczycy jedzą chętnie bez względu na porę roku. Fattoush to mieszanka świeżych warzyw, zwykle pomidorów, sałaty, ogórków, cebuli (czasem także rzodkiewki i innych składników). Przyprawiona sosem na bazie sumaku lub pastą z granatów, która nadaje mu nieco goryczki. Najczęściej podaje się ją z pokruszonym, pieczonym chlebem arabskim lub grzankami. Jeśli szukacie opcji wegańskiej to poproście o wersję bez chleba! 
Dania wegetariańskie
  • Fatteh – Kolejne danie, w którym króluje ciecierzyca połączona z kwaśnym jogurtem i sosem czosnkowym z podgrzanymi kawałkami chleba i oliwą z oliwek. Wszystko to posypane suszoną miętą oraz porcją podsmażonych orzechów (pini oraz/lub nerkowca)  
  • Man’ouche – Tradycyjny wypiek śniadaniowy. Płaski chlebek uzupełniony dowolną opcją, między innymi: serem, tymiankiem z oliwą, kishk lub mięsem. Libańska kuchnia nie istniałaby bez tego dania, bo jest dobre, tanie, szybkie w przygotowaniu, a piekarnie serwujące manouche są wszędzie, więc jeśli rano ci się spieszy manouche będzie idealnym rozwiązaniem.
  • Knefe (knefeh) – Królowa libańskich słodkich śniadań. Słodki, topiony ser zapakowany w chlebek kaak i polany słodkim syropem. Z zewnątrz chrupiąca bułka, w środku delikatny, ciągnący się ser, a kwiat pomarańczy zawarty w cukrowej polewie nadaje temu daniu królewskości!

Dania mięsne
  • Bayd w Kawarma – Kolejne królewskie śniadanie to jajecznica z kawarma, czyli tradycyjną jagnięciną gotowaną w tłuszczu i przechowywaną w słoikach przez zimę. 
  • Shish Barak – Mięsne pierożki gotowane w kremowym sosie jogurtowo-czosnkowym. Kształtem przypominają nieco nasze uszka, choć libańczycy mówią na nie Tarabeesh, ponieważ są podobne do tradycyjnego nakrycia głowy w czasach Imperium Osmańskiego (Tarbouch) 
  • Ormiańskie mięsne specjały – Po czystkach etnicznych dokonanych przez Turków w latach 1915-1917 na tereny Libanu przyjechało wielu uchodźców ormiańskich, którzy przywieźli ze sobą także swoją bogatą kuchnię. Takie specjały jak Basterma, Makanek czy Sujok najlepiej próbować w ormiańskiej dzielnicy Bejrutu – Borj Hamoud, zwłaszcza w Mano!
  • Grillowane mięso – Libańska kuchnia słynie ze wspaniałych mięs z grilla, wśród których najpopularniejsze są kurczak Tawouk, baranina, skrzydełka, Kafta oraz Kabab. 
  • Kibbeh Nayyeh (surowe mięso) – Libańczycy podobnie jak Polacy są fanami tatara, który przygotowują z drobno posiekanej jagnięciny wymieszanej z kaszą bulgur i przyprawami. Podawane przyrawione świeżymi listkami bazylii, oliwą z oliwek oraz cebulą. 
  • Samke Harra (pikantna ryba) – Grillowana ryba faszerowana warzywami i pikantnym sosem. Specjalność wielu nadmorskich miejscowości. Na naszych wyjazdach możecie jej posmakować w lokalnych knajpach w Trypolisie lub Tyrze.
  • Sfiha – Specjalność Baalbek! Sfiha to małe kwadratowe ciasteczko (na słono) wypełnione dobrze przyprawioną jagnięciną. Przed zjedzeniem skrop je delikatnie sokiem z cytryny, a po posiłku zagryź kiszonym ogórkiem i popij Ajranem (rodzaj jogurtu) 
Desery
  • Katayef – Takie mini naleśniki, złożone na pół i wypełnione kremem, masą pistacjową lub orzechową. Od góry polane cukrowym syropem z kwiatem pomarańczy.
  • Baklawa (baklewa) – Także pojawiła się na terenach Libanu w czasach Imperium Osmańskiego, choć została przez miejscowych nieco zmodyfikowana.  To także tradycyjny deser serwowany podczas przyjęć weselnych. 

  • Znoud el Sett – Cienkie płaty ciasta wypełnione delikatnym kremem i skropione cukrowym syropem.  

A jeśli chcielibyście spróbować tradycyjnych libańskich ciasteczek Maamoul (popularnych zwłaszcza na Wielkanoc) sprawdźcie nasz przepis tutaj.